bangun terkejut

ari nie tgh sdp2 tdow pg td tetibe jer abg aku panggil aku..aik aku da pelik da bukan ker die da siap2 ker td g kerje...pelik2 pastu aku sedar jer die suoh g amik moto die kat ospital..haih..aku mamai2 terus bangun pehal lak mamat nie suoh amik moto die lak..pastu dlm keadaan yg mamai2 die kate die xcident kne langgar ngn kerete time nk g kje td..haish..kne lah g bgon amik moto die yg tersadai kat hospital tu..nceb lah leh gerak lg..kalo xley kne lah aku tolak moto tu..dengan keadaan mengantoknye aku g jalan kaki lak tu g hospital tu..abg kan kne lah tolong..sape lg nk tolong kalo bukan adk nie...tp slalu nye adk jer yg igt sume tu nk tlg abg..abg tu ade ker penah igt nk tlg adk nie yg tgh susah kdg2..nk tlg pon susah agk nye..hmm..nk wat cane wat jer lah baek..myb nt ade lah yg baek aku dpt nt..lepas jer amk moto die xley lah aku nk sambung tdow blik..sbbnye da nk g kje lak lepas tu..ape lg bersarapan lah aku dengan scramble eggs with chopped meat and a glass of ice coffee...nk wat cane mak xde lah plak arinie..blik kg lak dari semalam..so kne lah wat sndri..hmm..bosan btl lah kje nie..haihh...

kerja

hari sabtu pon kne bkak kdai gak ker...adeh aku penat tol lah..mls gler2 kot nk bkak kedai..nk bangun tdo pg td pon berat jer mate aku nk bangun..hahaha...tp kalo xkerja mane nk dtg duet lak kan..mls nye lah ari nie..hmmm..kalo dok kat kedai nie ade pape yg menyeronokkan xpe lah gak..nie x kedai nye da lah cm nk ade xde jer da..hahahaha..krg kate lebey2 lak abes aku nt xde gaji lak..bosan2..apelah aku nk wat nie..haih..sungguh bosan..da lah kne jage kedai sorg2 lak tu..kalo aku taw xde org ary nie xde aku bgun tdo td...malasss!!!gler!!!huh!!!!

main air saja

Friday, November 5, 2010 7:42 AM Posted by solihin hasan 0 comments
satu musibah telah menimpa negeri perlis indera kayangan ini..selama 2 taun dok kat perlis nie, nie lah 1st time banjir telah mencurah2 ke negeri nie..ujan dgn kadar konsisten selama 2 ary telah menyebabkan air telah mencura2 sampai ke seluruh negeri nie..yelah perlis nie bukan besar mane pon..sehari jer da boleh pusing sume tempat dalam begeri nie..hehe..sesudah saja hujan berhenti ape lg mencurah2 lah plak manusie keluar mencari ape ntah aku pon x tahu..1st day ujan stop aku keluar melihat keadaan sekeliling..wah nampak nya seperti pesta air jer..happenig giler makcik2 pakcik2 akk2 abg2 semua lah rakyat negeri nie pesta air dorg..macam bukan bencana alam jer banjir tu..siap pakai bju mandi lg tu..dok bwk family mandi air banjir kat tengah jalan..haa..xde lak ek rase malu dowg mandi kat tengah2 jalan..siap bg org laen tgk lagi..haa..ble kne intai kat dalam bilik air marah pulak..haish..pelik lah aku manusie nie..bencana alam jadi pesta, mandi kat tgh jalan x malu, tp mandi dalam rumah malu pulak..pelik2..tp aku ase bencane nie pling teruk yg pernah aku rase seumur idup nie..yelah jalan besar sampai tenggelam paras pinggang bukan nk tipu..btol kot...lepas jer surut air tu boleh lah keluar pegi tgk tempat yg jauh lagi..haaa..bile da tgk rupe2nye pergh hebat nya kuasa ALLAH tu..igtkan da surut kat arau kangar pon surut lah..tp macam lg teruk jer siap air tu mengalir cm da jd sungai da jalan tu..haa..time tu mula lah si mat2 rempit kg si minah2 rempit kg keluar menunjuk kehebatan masing2..haha..padahal mak bapak bg motor suruh g sekolah bukan g gendong anak dare org merempit sane-sini..dah lah dalam keadaan banjir lak tu..aku ase mak bapak dorg tu sume da pesan siap2 'haa abu g lah amik motor tu bawak jer lah ank dare mane ko nk bawak mak ngn ayah xkesah pon, haa minah gi siap tu, tu abu da sampai da nk bwk ko merempit dalam air banjir tu, kalo xde duet cakaplah mak ngn ayah boleh bagi' hahaha..just perumpamaan sahaja yer..xde kne mengene dgn idop ataupun yg sudah tiada..sbab aku keluar tu bukan nye saje2 pon tp nk g keluar kan duet..duet kat tgn dah pon selesai..mmg mkn banyak duet kot bile terjadi keadaan cmnie..pegi2 jer sampai roundabod jer yg boleh lepas..tgk dari jauh time tu air kat depan putra palace paras pinggang kot..konfirm2 pekan kangar tu tenggelam..dalam mase nk pegi tu pon dah lalu kat air da..seronok betul rakyat perlis nie aku tgk..suke sgt dorg dgn ape yg terjadi tu..mcm nk tiap2 ary jer..xjd ke kangar ke kuala perli saja..da bile kat tempat laen x tahu..agk kering kontang wallet aku time tu..mmg kne carik gak mesin ATM, kalo x haish...susah tu..ble sudah jer selesai kerje2 mengluarkan wang dari bank balik lah..ontheway balik ikot highway tu tibe2 ternampak org kerumun2 tgk ape aku pon kurg pasti..tp ble da tgk haa bru lah aku tahu ape yg dorg tgk tu...banjir juge..hehe..air da melimpah2 ke pusat bandar..mendengar cerita dari sumber org perlis dorg kate nie paling teruk dari sebelum nie..sebelum2 nie ade gak banjir cmtu tp xde sampai banyak sgt air  yg melimpah..air melimpah tu sebab nye datang dari empangan yg terletak di Timah Tasoh..besar kot tmpat tu..tp kalo da besar n then xmampu pulak nk menampung lagi..empangan tu xley nk simpan air tu dah..kne lepaskan juga..nk xnk kne buat..so jd lah cm hari nie..air tu mengalir mcm kat sungai..siap ade arus lagi..lepas jer abes paper final highway ptg td aku mulenye cdg dah nk pegi..tp xpe lah..keadaan xmengizin kann..so time nga berhubung tibe2 datang seorang lelaki..mempelawa utk berbasikal ke kangar...wah!!aku mule teruja dengan pelawaan tu..sbb aku nk try wat gile g nek basikal g kangar..jaoh kot, jarak perjalanan pergi dan pulan nye da lebey kurg 35 km cmtu lah..tp mmg best lah journey to the kangar with pedal cycle..pergh mule2 jer kayuh mmg best lah rase cm nk tercabot gak kaki tu..tp kne lah kate bende laen seperti bende yg aku tgh wat tu bende yg best..hahaha..da sampai jer kat kangar pergi plak ikot dorg merayau..lg hebat redah air dgn naek basikal..wah mmg fit lah kaki aku lepas tu..
haa bile da sampai jer kat kangar haa aku lihat lah ape yg tertinggal daripada air3 yg melimpah tu..abes sume kedai..terminal bus pon tenggelam xbley nk masuk..teruk2 bencana alam yg dialami kat negeri perlis nie..sampai last check point relaks lah saja..amik angin dlu..sbb lepas tu nk mengayuh melawan arus pulak..sebab time redah tu ikut arus..pergh mmg gune kekuatan minda jer lah time tu nk resah air tu..haa..ble dah redah aku pon mule rase semacam sebenarye..coz air banjir itu telah mengeluarkan sejenis bau yg kurg selese bila terhidu..hahaha...da name pon banjir abes sume lah air yg ade bercampur..sampai jer kat arau pukul 4 stengah pagi..haaa..xmencabar lagi..ade sape2 brani nk joint??pergh mmg release tensen lah td...hehehe..ble da maen air kotor kne lah cari air bersih pulak..sebab xkn nk tidor kotor tu..haa..ape lg serang saja uitm pagi2 buta tu..konfom2 ade air..hehehe.da selesai semua ape lagi siap2 nak tido lah!!heehee..pengalaman seumur hidop kot..rase jalan jauh gune basikal beb!!penat mmg penat..tp advanture kot,..must try it..ok2 tiada photo utk diletak kerana photo time malam xbgus..nt mule lah nampak hantu air lah ape lah..hahaha..sampai sini saja..tp mmg syok lah!!